Vanten Vita Hästarna

Elisabeth Bjurkell, Skövde

Vanten Vita hästarna kom till med inspiration av kudden De röda hästarna från en broderisats som jag köpte från Skånes Hemslöjd.


Storlek: 9,5 – 10 cm bred (det bredare måttet efter fuktning och uppspänning) och 23 cm lång.
Garn: Drops Flora och/eller Sandness Tynn Alpakka Ull eller motsvarande garn där 50g = ca 175 -210 meter. Åtgång ca 35 g mörkgrå bottenfärg och ca 5 – 10 g av vardera vitt, gult, grönt, ceriserosa och gammalrosa garn.
Strumpstickor nr 2 

Diagrammen
tom ruta = mörkgrå bottenfärg
ruta med svart kryssmarkering = vitt
övriga färger är markerade på diagrammen

Klicka på diagrammet för större bild.
Klicka på diagrammet för större bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg upp 74 m med mörkgrått garn på stickor nr 2 och fördela 18 + 19 + 18 + 19 m på stickorna.

Sticka 1 varv resår 1 rät och 1 avig maska med mörkgrått garn. Fortsätt sedan resåren med att sticka de räta maskorna med mönsterfärg och de aviga maskorna med den mörkgrå bottenfärgen. Sticka 4 varv vitt, 4 varv ceriserosa, 4 varv grönt och 4 varv gult ( om en något längre vante önskas så sticka även 4 varv gammalrosa) avsluta resåren med 2 varv med enbart mörkgrått.

Tips ta alltid den mönsterfärgade tråden under den mörkgrå när de räta maskorna stickas och alltid den mörkgrå tråden över den mönsterfärgade när de aviga maskorna stickas så snor sig inte garnerna om varandra.

Fortsätt sedan enligt diagrammen. OBS! diagrammen börjar med ett varv slätstickning med bottenfärgen.

Börja sticka efter diagram 1 på tumsidan av vanten och fortsätt med diagram 2 på ryggsidan av vanten. OBS! sno garnerna om varandra på baksidan av vanten så att det inte bildas för långa hankar.

Låt mönsterfärgen följa med och sno den om bottenfärgen efter ca var 3:e maska på de varv som är helt enfärgade på diagram 2 så att tjockleken blir den samma på alla varv.

Den gröna bladrankan på diagram 2 stickas spegelvänd på vante nr 2 se diagrammet.

Vid tummarkeringen efter varv 27 sticka de första 15 m på sticka nr 1 på höger vante och de sista 15 m på sticka nr 2 på vänster vante med en tråd i avvikande färg gärna bomullsgarn, sätt sedan tillbaka maskorna på stickan och sticka enligt diagrammet.

Avmaskningen börjar på varv 67 : På sticka nr 1 och nr 3 sticka 1m sticka ihop 2 m i bakre maskbågarna. På sticka nr 2 och nr 4 sticka till 3 m återstår sticka ihop 2 m och sticka 1 m. När 7 m återstår på var sida av vanten, dra garnet igenom alla 14 m och dra åt.

Tummen: Dra ur tråden och sätt de 15 + 15 m på stickorna och plocka upp 2 m i var sida = 17 + 17 m. Fördela maskorna 9 + 8 + 9 +8 på stickorna. Sticka enligt diagrammet. Avmaskningen börjar på varv 25 och görs på samma sätt som på vanten. När 5 m återstår på vardera sidan, dra garnet igenom de 10 m och dra åt.

Fäst alla trådar.

Klipp ut en ca 10 cm bred och 14 cm lång skiva av kraftig papp eller liknande och trä på vanten. Lägg sedan vanten mellan fuktiga dukar och låt torka. OBS! se till att resåren hamnar utanför pappskivan och utanför de blöta dukarna så att resåren bevarar sin spänst och inte vidgar sig.

Ladda ner beskrivningen som PDF

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =