Vanten Tone

Maria West hämtade inspiration till ett par vantar när hon stickade Tone Loengs kofta ”Lykke”. 

Koftan Lykke av Tone Loeng

Garn: Kampes tvåtrådiga ullgarn, ca 300 m/100 g
Garnåtgång: 50g blåmelerat alternativt ljust grått, ca 30 g mörkrött 230, ca 30 g marinblått 224, ca 30 g ljust blått 222
Stickor: 2,5 mm antingen fem strumpstickor eller en lång rundsticka minst 80 cm för magic loop
Masktäthet: 30 m x 32 v = 10 x 10 cm
Mått på vanten: hel längd = 26 cm, omkrets ovanför tummen = 22 cm

Förkortningar och förklaringar i texten och diagrammen:
m = maska
v = varv
r = rätstickning
a = avigstickning
v = öka 1 m genom att plocka upp tråden mellan maskorna och sticka den vriden
\ = minska 1 m genom att lyfta 2 m som skulle du sticka dem r och sätt tillbaka dem på stickan, en i taget. Sticka ihop m genom bakre maskbågen
/ = minska 1 m genom att sticka ihop 2m på vanligt sätt
Grå ruta = ingen maska
ljust grå ruta = slut på tumkilen, plocka av m på en extra tråd

Höger vante:
Lägg upp 56 m med det mörkare blåa garnet, se till att inte uppläggningen blir för stram. Fördela m på fyra stickor. Sticka diagram 1. Observera att varv 2 och varv 7 stickas med aviga m. Efter det 7:e aviga varvet stickas 16 v i resårstickning 1 vriden rät m och 1 vanlig avig m. Resåren stickas i bottenfärgen förutom första m i varje v. Mudden avslutas med ytterligare en mönstrad bård.

Minska 1m i var sida på det första varvet i diagram 2. Placera om m på stickorna innan nästa varv så att du när du ska sticka tumkilen har 16 m vardera på sticka 1 och 2 samt 10 m på sticka 3 och 12 m på sticka 4. Öka 1 m i var sida på tumkilen innanför tumkilens yttre m. Öka genom att med bottenfärgen plocka upp 1 m i tråden mellan maskorna och sticka den vriden. Ökningarna görs på vart 3:e v. Använd gärna markörer för att göra ökningarna på rätt ställe.

När tumkilen är klar sätts 15 m på en tråd och 15 nya m läggs upp bakom tråden.  Nu ska det vara 16 m på varje sticka. Fortsätt sticka resten av vanten efter diagrammet. Klipp av garnet när 4 m återstår och dra igenom.

Vänster vante: Stickas likadan som höger men spegelvänt. Efter mudden stickas insidan på handen först. Placera om maskorna så att du nu har 12 m på sticka 1, 10 m på sticka 2 och 16 vardera på sticka 3 och 4. Se diagram 3 som visar tumkilsdelen för vänstra vanten.

Tumme: Sätt tillbaka de 15 m från det lösa garnet på stickor och plocka upp 15 m i kanten mittemot. Om du tycker att det blir ett hål på sidorna kan du plocka upp en extra m i varje sida och sedan minska bort den på nästkommande v genom att sticka ihop 2 m. Sticka efter tumdiagrammet, diagram 4.

Avslutning: Fäst alla trådar och vik in den yttersta bården längs det aviga varvet och sy fast den på muddens insida. Blöt vantarna i ljummet vatten, krama ur dem och låt dem torka mellan handdukar i sin rätta form.

 

Klicka på diagrammen för större bild

Vantar och beskrivning av Maria West, Sundsvall

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + arton =