Vanten Arran

Av Lena Josefsson, Gläntan Östra Gerum

Eldstaden i den samiska kåtan har inspirerat… en vante som glöder i vintermörkret.

Vanten stickas i 2 trådigt ullgarn. Färgförslag i Kampes plädgarn. Strumpstickor 2 ½.
Dam: lägg upp 64 maskor. Fördela på fyra stickor, 16 m på varje.

Börja så med mudden som stickas i ”shading”-teknik. Först stickas ett varv räta med färg 202, vänd arbetet och sticka sedan från avigsidan. Då bildar de första varven en liten rullkant. Fortsätt sticka resår 2 r 2 a enligt diagram. Första fyra varven stickar du 2 r med färg 204 och 2 aviga med färg 202. Byt sedan färg till fg 229 som du stickar räta och färg 204 stickas avigt, osv enligt diagrammet.

Vantdelen stickas sedan med två färger varje varv som tvåändsstickning. Det nystan som hålls till vänster och den färgen dominerar över ytan. Byter nystanen sida fås annan effekt. Lite att tänka på! Tumme stickas över 14 m med tumtråd. Avmaskning påbörjas när du tycker vanten är lagom lång. Prova och känn. Gör avmaskningar genom att sticka tillsammans de två första maskorna på sticka 1 och 3:e och de två sista på sticka 2 och 4. Mönsterparti III stickas till vantens topp.

Tummen: ta bort tumtråden och för över maskorna på två stickor, plocka upp lika många från insidan och två extra i tumgreppet. Se till att mönstret stämmer och sticka tummens maskor som vantens.
Fäst trådar och tvätta vanten i ljummet vatten med Eucalan eller annat ulltvättmedel. Torka i handduk.

Du som själv växtfärgar kan här få inspiration till en vante där du målar med garnet. Jag har stickat många vantar i denna stil, med kalla färger och varma färger och lekt med räta och aviga maskor. KUL! Lycka till!

Klicka på diagrammet för större bild

Vill du se mer av Lena Josefsson ingemo-textilhistoriskverkstad.blogspot.com

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 18 =