Lilians Bärvantar

Lilian Irisdotter i Piteå gjorde först ett par lingonvantar. Men med andra färger blir vantarna lätt till andra sorters bär. I utställningen finns också blåbär, hjortron, åkerbär och hallon. 

Hallon
Åkerbär

 

 

 

 

 

 

 

 

Garn: Kampes 2 tr. ullgarn
Strumpstickor: 3mm

Lägg upp 60 m på dubbla stickor med rött garn. Sticka ett v 2r 2a. Fördela på 4 stickor 14m, 16m, 14m, 16m och sticka 2a med vitt garn 2r med grått garn i 19v. Fördela om m så det blir 15m på varje sticka.

Sticka mönster efter diagrammet i 22 v. Sticka in en tråd för höger tumhål enligt följande: Sticka 3m, sticka in en lös bomullstråd över 11m sätt tillbaka de 11m maskorna på vänster sticka och fortsätt sticka mönster enligt diagrammet i 33v till.

Nu börjar minskningarna för hoptagningarna: V1: Sticka 1m, sticka 2m tills i bakre maskbågen, sticka resterande m på stickan. V2: sticka till det är 3 m kvar, sticka 2 tills 1m.

V3: stickas som v1. V4 stickas som v2. Fortsätt minskningarna till det är 3 m kvar på var sticka. Tag av garnet och drag garnet genom maskorna.

Tummen. Peta bort tumtråden plocka upp 11m på var sida om tumhålet och och lägg upp 2m extra på var sida av tumhålet = 26m, fördela på4 stickor. Sticka varannan m grå och varannan röd. Var konsekvent med vilken färg du stickar först hela tiden. Sticka 19v och gör hoptagningar i början av sticka 1 och slutet av sticka 2, upprepa på sticka 3 och 4. Tag av garner när det är 2 kvar på varje sticka och drag igenom garnet.

Vänster Tumme: Sticka första stickan och 2 m in på andra stickan stickas en tumtråd över 11m. Gör sedan lika som på höger tumme.

Fäst trådarna.

Tvätta i ulltvättmedel. Lägg ner dem i så varmt vatten som dina händer tål. Låt de ligga i några minuter och gnugga dem mot varandra. Krama ur vantarna och tag upp dem. Häll bort vattnet. Fyll upp kallt vatten och lägg i vantarna. Gnugga lite igen. Krama ur, tag upp vantarna. Fyll upp varmt vatten igen… chocka vantarna med omväxlande varmt och kallt vatten, ett par gånger till. Kram ur dem i en frottehandduk och plantorka dem.

Hoppas du kommer tycka om dem. Du får gärna tagga #lingonvantar om du lägger ut på instagram.

Färger som jag stickat med är:
grå= ej ifylld ruta på diagrammet
V= vit
O= röd

Klicka på diagrammet för större bild.

Ladda ner Lilians beskrivning som PDF

Sticka med gult och det blir hjortronvantar!
blåbärsvante
Sticka med blått och det blir blåbärsvantar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + fjorton =