#delavantar på Norrbottens Museum

Helgen den 10-11 mars öppnar utställningen #delavantar på Norrbottens museum i Luleå och bjuder in till en helg på temat stickning. Kom och var med, träffa andra stickintresserade, och ta gärna med din egen stickning!

Efter att #delavantar visats i Landskrona på Hemslöjden i Skåne, så flyttas utställningen upp till Luleå och ställs ut på Norrbottens museum mellan 10 mars-30 april. 

Här är programmet för helgen 10-11 mars:

LÖRDAG – 10 mars

Kl 11 Utställningen öppnar

Kl 11.30 Återinvigning och mingel – Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent  i Skåne berättar om idén bakom utställningen #delavantar. Karin Gradin och Pia Jägstrand hemslöjdskonsulenter Region Norrbotten hälsar välkommen.

Kl 12-16 Trassel – en slöjdverkstad för barn! Öppen verkstad för barn med garntema. Handledare Malin Englund, slöjdlärare från Piteå som också finns på Instagram med namnet @malinskaparkraft

Kl  12.30 Föreläsning – Inspiration ur tradition. Johanne Ländin från stickpodden Nördic Knitting berättar om hur stickmönster och andra textila mönster har vandrat från land till land och visar hur hon själv hämtar inspiration till nya mönster ur gammal svensk tradition.  Går det att sticka ett kurbitsmönster från Dalarna? Och hur gör man om mönster från gammal tvåändsstickning så att det passar moderna garner och sättet vi stickar på nu? Vad händer om man tar ett mönster från Gotland och färgsätter det som om man var en fair isle-stickare i Skottland? Att vantar från Lettland och vantar från Norrbotten har samma färger och ibland även samma mönster – är det en slump? Och var hör den åttauddiga stjärnan hemma – är det en förlupen åttabladig ros från Norge?  Nu välkomnar vi en samling nya svenska vantmönster från söder till norr!

Kl  14.30 Föreläsning  – Textilt skapande: historia och strategi.  Johanna Rosenqvist, Fil dr i konstvetenskap, pratar om det textila, former för skapande, syjuntor och kvinnokraft, hur det varit och vad som kan bli. Johanna disputerade 2007 med avhandlingen ”Könsskillnadens estetik? Om konst och konstskapande i Svensk hemslöjd på 1920- och 1990-talen”.

SÖNDAG – 11 mars

Kl 12-16 Stickworkshop – Stickmys med tips och trix –  Johanne Ländin från stickpodden Nördic Knitting visar hur hon stickar vantar på två rundstickor och delar med sig av andra enkla tips som gör flerfärgsstickningen snyggare och enklare. Vilka garner passar bäst och vad ska man tänka på när man väljer färger?

Johanne har med sig intressanta plagg att visa – både egen design och andras. 

Ta med dig din egen stickning och slå dig ner, fika, lyssna och prata. Och testa gärna själv att sticka med två rundstickor på en provstickning. 

Kl 12-16 Trassel – en slöjdverkstad för barn! Öppen verkstad för barn med garntema. Handledare Malin Englund, slöjdlärare från Piteå som också finns på Instagram med namnet @malinskaparkraft

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =