Den fysiska utställningen är slut…

Ja, nu har de två fysiska utställningarna i Landskrona och Luleå tagit slut och alla vantarna har skickats tillbaka till sina stickerskor. Det har varit så roligt att följa alla vantar, och det är verkligen sorgligt att säga adjö till alla vackra vantar. 

Men…! Här lever alla vantarna vidare. Och på Instagram… om en spanar in #delavantar så stickas det vidare på de olika vantarna i projektet. Så jätteroligt att se! 

Och…! Projektet kommer få en nystart i Finland! Där rustas det just nu för ett likande projekt. Så spännande det ska bli att ta del av det! Vi länkar här när vi vet mer!

Tills dess, återigen stort tack till alla vantstickare runt om! Sticka och dela vidare! 

#delavantar på Norrbottens Museum

Helgen den 10-11 mars öppnar utställningen #delavantar på Norrbottens museum i Luleå och bjuder in till en helg på temat stickning. Kom och var med, träffa andra stickintresserade, och ta gärna med din egen stickning!

Efter att #delavantar visats i Landskrona på Hemslöjden i Skåne, så flyttas utställningen upp till Luleå och ställs ut på Norrbottens museum mellan 10 mars-30 april. 

Här är programmet för helgen 10-11 mars:

LÖRDAG – 10 mars

Kl 11 Utställningen öppnar

Kl 11.30 Återinvigning och mingel – Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent  i Skåne berättar om idén bakom utställningen #delavantar. Karin Gradin och Pia Jägstrand hemslöjdskonsulenter Region Norrbotten hälsar välkommen.

Kl 12-16 Trassel – en slöjdverkstad för barn! Öppen verkstad för barn med garntema. Handledare Malin Englund, slöjdlärare från Piteå som också finns på Instagram med namnet @malinskaparkraft

Kl  12.30 Föreläsning – Inspiration ur tradition. Johanne Ländin från stickpodden Nördic Knitting berättar om hur stickmönster och andra textila mönster har vandrat från land till land och visar hur hon själv hämtar inspiration till nya mönster ur gammal svensk tradition.  Går det att sticka ett kurbitsmönster från Dalarna? Och hur gör man om mönster från gammal tvåändsstickning så att det passar moderna garner och sättet vi stickar på nu? Vad händer om man tar ett mönster från Gotland och färgsätter det som om man var en fair isle-stickare i Skottland? Att vantar från Lettland och vantar från Norrbotten har samma färger och ibland även samma mönster – är det en slump? Och var hör den åttauddiga stjärnan hemma – är det en förlupen åttabladig ros från Norge?  Nu välkomnar vi en samling nya svenska vantmönster från söder till norr!

Kl  14.30 Föreläsning  – Textilt skapande: historia och strategi.  Johanna Rosenqvist, Fil dr i konstvetenskap, pratar om det textila, former för skapande, syjuntor och kvinnokraft, hur det varit och vad som kan bli. Johanna disputerade 2007 med avhandlingen ”Könsskillnadens estetik? Om konst och konstskapande i Svensk hemslöjd på 1920- och 1990-talen”.

SÖNDAG – 11 mars

Kl 12-16 Stickworkshop – Stickmys med tips och trix –  Johanne Ländin från stickpodden Nördic Knitting visar hur hon stickar vantar på två rundstickor och delar med sig av andra enkla tips som gör flerfärgsstickningen snyggare och enklare. Vilka garner passar bäst och vad ska man tänka på när man väljer färger?

Johanne har med sig intressanta plagg att visa – både egen design och andras. 

Ta med dig din egen stickning och slå dig ner, fika, lyssna och prata. Och testa gärna själv att sticka med två rundstickor på en provstickning. 

Kl 12-16 Trassel – en slöjdverkstad för barn! Öppen verkstad för barn med garntema. Handledare Malin Englund, slöjdlärare från Piteå som också finns på Instagram med namnet @malinskaparkraft

 

Liten rapport från invigningen i Landskrona

Lördagen 20 januari 2018 invigdes den fysiska utställningen. Den kommer att visas på två ställen. På Hemslöjden i Skåne, Landskrona (20 jan-4 mars) och på Norrbottens Museum,  Luleå (10 mars-30 april).  Fler bilder kommer inom kort.

Utställningslokalen ligger mitt i Hemlöjdsbutiken, i Landskrona gamla stationshus. Vi öppnade kl. 10 och då var det faktiskt en riktigt liten kö utanför. Anledningen till kön, var att man kunde hämta ut gratis biljetter till inspirationsföreläsningen.  

Kl. 11 hölls en kort invigningscermoni av hemslöjdskonsulent Sofia Månsson (se filmklipp nedan)

Kl. 12 höll Josefine Hedlund och Madelene Linderstam från podcasten Stickkontakt en mycket uppskattad föreläsning om ”den digitala stickningens värld”…  (se filmklipp nedan) 

Kl. 14 fortsatte eftermiddagen med vantfest för de 50 lyckliga som anmält sig först. Det var stort sug efter de platserna, som ju begränsades av lokalerna, och reservlistan var nästan lika lång. Stickkontakt inledde med att livpodda. (se filmklipp nedan) 

Kl. 18 fortsatt några tappra stickare ut på ett gemensamt restaurangbesök. Givetvis fortsatte det att stickas och väckte glad uppmärksamhet på restaurangen. 

 

Här hittar du powerpointen med alla de bra tipsen 

Lyssna på fler inspirerande avsnitt med Stickkontakt här

Vanten Ubbe

Design av Ulrika Tegnér
Stickat av Lina Dahlman, Bjärred

Vantarna föreställer Lunds Universitets bibliotek. Även kallat UB.
Garn: Jamison and Smith, 2 ply Jumper Weight

Vanten Sonja

Av Liselott Skill, Göteborg

Vanten är döpt efter min mormor.

Garn: ullgarn Ulrika
Stickor: 3.5

Lägg upp 52 maskor. Sticka 6 varv slätstickning.

Byt färg. Sticka ett rät varv och sedan ett avigt.

Byt färg och sticka ett rät varv och ett avigt varv.

Påbörja mönsterstickningen.

När du kommit till varv 12 på tummen så sätt de 13 maskorna på en sticka el tråd och lägg upp 3 maskor för att återigen få 52  maskor. Sticka sedan in dessa 3 maskor i mönstret.

Tummen: Sätt de 13 maskorna på stickor och lägg upp 7 maskor och slut till en ring för att få 20 maskor. Sticka mönster och sedan sticka ihop maskorna 2 och 2 för att slutligen dra en tråd genom återstående 10 maskor.

Fäst trådar.

Voilà!  Sticka en vante till med tummen åt motsatt håll!

Ladda ner beskrivningen som PDF

Tumvanten Sandra

Av Lena Ohlèn, Lund

Återskapad efter gammal tumvante som min mormor Sandra stickade till mig när jag var i 8-årsåldern i slutet av 50-talet. Förslag finns på hur den kan göras bredare för att passa vuxen.

Garn: 2-trådigt ullgarn Stickor: 2 mm

Ladda ner beskrivningen som PDF

Laras Vantar

Av Lara Bergström, Lund

Garn: Rauma finullgarn 7/2
Stickor: 3,5

Lägg upp 60 maskor. Första varvet stickas rm, därefter mudd med *2 am, 2rm* i 18 varv.

Följ mönstret 19 varv. Vid markering för tummen stickas 11 m på en separat tråd som sedan flyttas tillbaka till vänster sticka.

Efter ytterligare 23 varv är det dags att börja minska. Sätt 1 markör vid 1:a maskan på 1:a och 3:e stickan. Minska 1 m före och efter markörerna. Upprepa på varje varv tills 4 m återstår. Dra igenom och fäst tråden.

Tummen: Peta loss tumtråden. plocka upp 11 m på var sida av tumhålet = 24 m.

På 3:e varvet maskas var 3:2 maska av = 16 m.

När tummen är lagom lång maskas den av på samma sätt som vanten.

Ladda ner beskrivningen som PDF 

Karins Triftvantar

Av Karin Andersson, Lund

Jag fick inspiration till mitt mönster från mina vandringar på Haväng. Där sticker Triften upp ur ett böljande landskap. 

Vantarna bygger på Hemslöjdens mönster, förutom tummen som har 24 maskor och ökad längd.

Strumpstickor nr 3.

Beskrivning från #delavantar-projektet:
Lägg upp 60 maskor. Fördela maskorna på fyra stickor och slut dem till en ring.

Sticka runt efter diagrammet.

Förbered för tumhål: Höger hand.Sticka tre maskor. Sticka nästa 11 m med en lös tråd. Flytta tillbaka dem på vänsterstickan igen. Sticka dem nu enligt mönsterdiagrammet.

Förklaring i text till minskningarna:
-Minska ”1 maska åt vänster ” i början av sticka 1 genom att sticka två maskor tillsammans genom bakre maskbågarna.
-Minska ”1 maska åt höger” sist på sticka 2 genom att sticka två maskor tillsammans.
-Minska ”1 maska åt vänster” i början av sticka 3 genom att sticka två maskor tillsammans genom bakre maskbågarna.
-Minska ”1 maska åt höger” sist på sticka 4 genom att sticka två maskor tillsammans.

Dra en tråd genom de sista 6 maskorna.

Tumme:  Dra loss tummtråden och fördela de 11 maskorna på två stickor. Plocka upp 11 maskor från motsatt sida. På första varvet plockar du även upp två maskor på var sida. = 26 maskor. Sticka tumme i 19 varv. Gör därefter minskningar på samma sätt som för handen.

Fäst alla trådar och blöt arbetet försiktigt i ljummet vatten. Låt torka plant.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Fårtacka

Av Jeanette Andersson, Nyköping

Jag vill tacka fåren för all fin ull vi får av dom. Därför har jag valt att gör mitt mönster med fårmotiv. ”En får tacka” och sen är det en fårtacka på vanten.

Garn: Rauma finull 1 nystan av varje färg nr. 414, 404, 403

Stickstorlek väljer man efter handlag. Då jag har lite större händer och stickar hårt så har jag använt stickor nummer 4.

Lägg upp 60 maskor och sticka runt i resår, 2 rätta och 1 avig.

Sticka resår i 19 varv enligt diagrammet.

Följ sedan diagrammet för vänster respektive höger vante.

Tummen stickas i färg 403. Peta bort den separata tumtråden som stickades fast vid den röda respektive gröna tummarkeringen på diagrammet.

Plocka upp 11 maskor på respektive sida av tumhålet =22 maskor. På första varvet plockar du sedan upp 2 maskor på var sida av tumhålet = 26 maskor.

Sticka runt i 19 varv. Gör sedan minskningar på samma sätt som för handen.

Tecken förklaringar

  • = Avig maska

X = Minska en maska åt vänster (Sticka 2 maskor tillsammans i bakre maskbågen)

V = Minska en maska åt höger (Sticka tills 2 maskor återstår, sticka 2 maskor tillsammans)

Ladda ner beskrivningen som PDF