Vanten Stjärnblomma

Av Carolina Fredsdotter-Nilsson, Gävle

Inspirationen till mina vantar kom när jag såg ett stjärnmönster på ”snedden” och tyckte det såg ut som en blomma, så då spred jag ut det som små blommor på ena sidan av vanten.

Garn: Kampes 2-tr ullgarn eller garn av samma tjocklek, ca 30 gram per färg.

Stickor: Strumpstickor 3 mm

Stickfasthet: ca 26 m / 10 cm

Lägg upp 61 maskor med bottenfärg. Fördela på fyra stickor så du kan sticka runt. Dra den sista maskan över den första för att sluta cirkeln, var noggrann så du inte snurrar arbetet.

Sticka mudden i 19 varv, en rät i bottenfärg, en avigt i mönsterfärg.

Sticka efter diagrammet. OBS!!! De svartmarkerade maskorna ska du sticka i bottenfärg, de är markering till senare!!! Efter 22 varv är det dags att förbereda för tumhålet. Använd grön markering för höger vante och röd för vänster vante. Sticka in en separat tråd över markeringen, plocka tillbaka maskorna till vänster sticka och sticka dem igen efter diagrammet.

När det är dags att minska för toppen kan du göra på lite olika sätt. Jag har stickat 2 m tillsammans i bakre maskbågen i början på sticka 1 och 3 och 2 m tillsammans i slutet av sticka 2 och 4. Om du istället vill lägga minskningarna innanför en kantmaska går det såklart bra.

När du ska göra tummen petar du bort den avvikande tråden och ser till att du får 11 fria maskor på var sida om tumhålet. Fördela på fyra stickor. Lägg upp maskor där det är markerat med V så att du får totalt 26 maskor. Sticka efter diagrammet. Gör minskningarna på samma sätt som du gjorde för handen.

Skölj upp, forma och låt vantarna torka.

När du torkat broderar du ”stjälkar” efter det svartmarkerade mönstret på framsidan. Där kan du välja om du vill brodera maskstygn, stjälkstygn eller kedjestygn, i matchande eller avvikande färg.

Klicka på diagrammen för större bild

 

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 8 =