Vanten Hit och Dit

Madeleine Risberg har gjort vantar som började med en trafikskylt. Snygga markeringspilar som visar att vägen svänger kraftigt. Grafiskt och enkelt, perfekt för ett par vantar! Eftersom både färgerna och ränderna går hit och dit så fick vanten heta just det: Hit och dit.

Man kan göra randningen på lite olika sätt, till exempel göra vartannat fält i färger som är kompisar: ljusblått/mörkblått, gult/orange, lila/rosa. Och vartannat färgfält kan man göra i färger som är mer kontrasterande, till exempel brunt/gult, lila/ljusblått, brunt/ljusgrönt. Det blir snyggt om man vid fältbyte låter den ljusa färgen på det gamla fältet möta den mörka färgen på det nya fältet, så att det även där blir en kontrast. Prova dig fram med olika färger och uttryckssätt: ju fler färger desto bättre! En rolig detalj är att vantarna är spegelvända: på högervanten lutar första fältet åt vänster, medan vänstervantens första fält lutar åt höger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Garn: Tvåtrådigt ullgarn, ca 350 meter per 100 gram. Jag använde Rauma Finullgarn och Jamieson’s Shetland Spindrift.
Stickor: den första lilla rätstickade kanten (de fyra varven med räta och aviga maskor) stickas med 2,5 mm, därefter stickas hela vanten med 3,0 mm.

Gör så här: 
Lägg upp 60 maskor, fördela på fyra strumpstickor (eller om du föredrar att sticka enligt magic loop-metoden, då kan du vänta med strumpstickorna tills när det är dags för minskningarna i toppen).

Sticka kanten i en mörk färg: 1 varv avigt, 1 varv rät, 1 varv avigt, 1 varv rät.

Börja muddens mönsterstickning, enligt diagrammet. Sticka totalt 16 varv.

Sticka en liten bård för att skilja mudden från handen. Använd gärna samma färg som du använde på vantkanten, plus en snygg kontrastfärg.

Börja sticka ränder på handen. Sticka totalt 10 varv innan fältbyte. Se till att ränderna på nästa fält går i motsatt riktning. Låt den ljusa färgen på det gamla fältet möta den mörka färgen på det nya fältet.

Tummen:  När du har stickat två randade fält så är det dags att placera tummen.

För höger hand: sticka 33 maskor. Sticka 11 maskor med en lös tråd, sätt tillbaka dem på vänster sticka och fortsätt sticka enligt mönstret.

För vänster hand: sticka 16 maskor. Sticka 11 maskor med en lös tråd, sätt tillbaka dem på vänster sticka och fortsätt sticka enligt mönstret.

Sticka tills vanten täcker pekfingret och börja minska för toppen.

Sticka 1: För in stickan i de två första maskorna, vrid stickan och hämta den sista maskan på sticka 4, och dra den maskan genom de båda första. Sticka resten av maskorna på sticka 1.
Sticka 2: Sticka alla maskor.
Sticka 3: Stickas likadant som sticka 1.
Sticka 4: Stickas likadant som sticka 2.

Minska tills totalt 4 maskor återstår, klipp av tråden, dra den genom de sista maskorna.

Det blir snyggt om man bestämmer vilken av de två randningsfärgerna som man vill ha på hoptagningarna, och ser till att sticka den sista maskan på sticka 2 och 4 i just den färgen. Då ser hoptagningen ut som en snygg enfärgad fläta.

Sticka tummen:
Peta loss tumtråden, plocka upp 11 maskor på vardera sida av tumhålet och två maskor i varje sida = 26 maskor. Sticka diagonala ränder. Snyggt blir om tummarna speglar varandra, alltså om de lutar åt höger på ena vanten och vänster på andra.

När du har stickat upp förbi tumnagelns spets är det dags att minska på samma sätt som för handen. Minska tills totalt 4 maskor återstår, klipp av tråden, dra den genom de sista maskorna.

Fäst alla trådar. Handtvätta vantarna lätt i ljummet vatten. Låt plantorka.

Vantar och beskrivning av Madeleine Risberg, Årsta

Ladda ner beskrivning som PDF

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + tolv =