Vanten Henna

Av Anna Svensson, Stockholm

Detta mönster är inspirerat av henna målningarna populära i Sydasien och även andra håll. Som barn bodde jag i Pakistan och älskade att måla dessa mönster, både med henna och med långkokt te på grannens köksgolv. Det var en konst i improvisation, där mönstret växte fram och det var svårt att ta bort och göra om, ifall det inte blev som det var tänkt. Vantarna är stickade i samma anda, där höger vanten är en ungefärlig spegelbild av den vänstra, där jag justerat mönstret lite under stickandets gång, och där en del fel fick vara kvar. Hoppfullt påminns jag om hur handarbete kan skapa mötesplatser mellan traditioner från olika kulturer som ligger mig så varmt om hjärtat.

Vantarna följer grundmönstret från #delavantar. Alla maskor är räta förutom de i mudden som markerats med små ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ.

Strumpstickor: nr 3.5 (detta är större än grundmönstret för att stämma med garnet jag ville använda. Det påverkade inte bredden, men gjorde vanten något långa. Har man mindre händer föreslår jag smalare stickor.)
Garn: Jag använde garn från Lane Mondial, färg 111 (c. 50g) och 501 (c. 60g), för det var det närmaste jag kunde hitta en rödbrun nyans. Annars är nog ett mindre processat ullgarn att föredra.

Beskrivning från #delavantar-projektet:
Lägg upp 60 maskor. Fördela maskorna på fyra stickor och slut dem till en ring.

Sticka runt efter diagramet.

Förbered för tumhål: Höger hand.Sticka tre maskor. Sticka nästa 11 m med en lös tråd. Flytta tillbaka dem på vänsterstickan igen. Sticka dem nu enligt mönsterdiagrammet.

Minska enligt diagrammet, se förklaring nedan. Dra en tråd genom de sista 6 maskorna.

Förklaring i text till minskningarna:
-Minska ”1 maska åt vänster ” i början av sticka 1 genom att sticka två maskor tillsammans genom bakre maskbågarna.
-Minska ”1 maska åt höger” sist på sticka 2 genom att sticka två maskor tillsammans.
-Minska ”1 maska åt vänster” i början av sticka 3 genom att sticka två maskor tillsammans genom bakre maskbågarna.
-Minska ”1 maska åt höger” sist på sticka 4 genom att sticka två maskor tillsammans.

Tumme: Dra loss tummtråden och fördela de 11 maskorna på två stickor. Plocka upp 11 maskor från motsatt sida. På första varvet plockar du även upp två maskor på var sida. = 26 maskor. Sticka tumme i 19 varv. Gör därefter minskningar på samma sätt som för handen.

Fäst alla trådar och blöt arbetet försiktigt i ljummet vatten. Låt torka plant.

Klicka på diagrammet för större bild

Ladda ner beskrivning som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =