Vanten Happy Surprise

Maria Gustavsson, Göteborg har gjort vantar för att pigga upp vintermörkret.

Vanten Happy Surprise stickas i flerfärgsstickad slätstickning som gör vanten varm och skön. Tummens topp lyser upp och mudden är extra lång för att kunna vikas ner.

Happy Surprise är lika mycket en glad överraskning till dig som stickar vantarna som till den som får hålla sig varm om händerna i dem. Vantarna är lätta att lyckas med samtidigt som de ger ett tydligt uttryck. Välja färger i neon, pastell eller retro? Se förslag i diagram 4.

Stickor: 3 mm rundsticka för magic loop, eller strumpstickor om du föredrar dessa.Garn: Cirka 80 gram av Kampes två-trådiga ullgarn, 300 meter på 100 gram.Storlek: Medelstor vante.
Stoppnål: för att avsluta toppar och fästa trådändar.
Tunn virknål: kan hjälpa till med att plocka upp extramaskorna vid tummarna. • Garn i avvikande färg för tumtråd. Gärna bomullsgarn som är enkelt att lossa.

Läs diagrammen från höger till vänster med start i nedre högra hörnet.

Lägg upp 60 maskor och sätt ihop till en ring utan att maskorna vrider sig.

Sticka resår med 1 rät och 1 avig i 30 varv.

Dela upp maskorna i 30 maskor för framsidan och 30 maskor för baksidan. Sticka

Mönsterstickning enligt diagram 1.

Tumtråd: Efter 21 varv, det vill säga 7 rader med rutor, sticka in en garntråd för tummen över 11 maskor. Se den röda markeringen för höger/vänster vante på diagram 1. Sätt tillbaka de 11 maskorna på stickan och fortsätt sticka mönsterstickning.

Fortsätt att sticka 33 varv det vill säga 11 rader med rutor enligt diagram 1.

Minska för toppen i sidoaskorna på varje varv, i bakre maskbågarna på höger sida och i främre maskbågarna på vänstersidan. När det är 8 maskor kvar, klipp av någon decimeter garn och dra garnet genom de återstående maskorna.

Tummen: Lossa tumtråden och sätt de 11 maskorna på stickan på båda sidor om hålet. Se de röda markeringarna på diagram 1. Ta upp en extra maska i början och slutet av varje sida, så att det blir 13 maskor på varje sticka, totalt 26 maskor för tummen.

Sticka tummen i mönsterstickning, 6 rader med rutor enligt diagram 2 eller 3 beroende på om det är höger eller vänster tumme. Följ vanthandens mönsterstickning med ljust på mörkt. Minska i toppen och avsluta som på vanthanden. Fäst garnändarna.

Efterbehandling: Skölj upp vantarna, jag brukar krama vantarna i ljummet vatten med olivtvål. Skölj i rent vatten. Pressa ur överflödigt vatten i frottéhanddukar och låt vantarna ligga och torka plant.

Klicka på diagrammen för större bild.
Vänster tumme
Höger tumme

 

 

 

 

 

Förslag på färgkombinationer

#happysurprisemittens Maria Gustavsson hittar du på Instagram @mikumaria

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 16 =