Vanten Fuglie

Av Emilia Jensen, Kinna

Jag är uppväxt på den skånska slätten omgiven av åkrar med betor, potatis, raps och säd, så inspirationen till mönstret kommer från högafflar.
Mina vantar har jag valt att kalla för Fuglie vilket är namnet på min lilla by i Skåne.

Garn: Jag har stickat mina vantar i en kombination av Raumas Finull och Sandnes Tove vilket är två garner som har ungefär lika många meter och de funkar fint tillsammans.
Rauma Finull 175m på 50g och Sandnes Tove 160m på 50g
Det går åt ungefär mellan 3­10g (11­35m) av de olika färgerna och jag har valt 13 olika färger.

Stickor: 2,5mm till mudden och 3mm till själva vanten.
Jag valde att sticka mina på rundsticka (med en 80cm kabel) med magic loop tekniken men det går lika bra med strumpstickor.

Storlek: Min vante är 21cm i omkrets för jag har 28m på 10 cm.
Tips: Du kan lätt styra storleken genom att antingen ta en större/mindre sticka eller lägga till/ta bort en rapport eller två, på så sätt få en större eller mindre vante. Rapporten är 6 maskor i bredd.

MÖNSTRET BÖRJAR:
Lägg upp 60 maskor.
Fördela maskorna på 4 strumpstickor och börja sticka mudden runt. Var försiktig så att det inte snor sig första varvet.
Dela maskorna på mitten för magic loop och börjar sticka mudden runt. Var försiktig så att det inte snor sig första varvet.
Sticka mudden, 2 räta 2 aviga varvet ut. Upprepa ytterligare 26 varv.

Efter mudden börjar mönstret, följ diagrammet, läs från höger till vänster.
Följ diagrammet till markeringen för tummen, grön markring för höger tumme och röd för vänster tumme. Tummhålet markeras på varv 23 enligt nedan.

Tummhålsvarv (höger): Sticka 3 m enligt diagrammet, sticka nästa 11 maskor med en bit restgarn, flytta tillbaka de 11 maskorna på vänster sticka igen och sticka vidare enligt diagrammet.

Tummhålsvarv (vänster): Sticka 16 m enligt diagrammet, sticka nästa 11 maskor med en bit restgarn, flytta tillbaka de 11 maskorna på vänster sticka igen och sticka vidare enligt diagrammet.

Tips: Jag brukar ta en bit restgarn av en annan kvalitet som gärna får vara lite mjukare/halare, då går det lättare att dra ut den då tummens maskor ska plockas upp.

Sticka vidare enligt diagrammet och börja med minskningarna på varv 56. Här nedan ser du förklaringar till hur du minskar.

När du har 8 maskor kvar ta av tråden och dra den igenom maskorna för att låsa dom.

Tumme: Plocka upp de 11 maskorna som är satta på restgarn, en sticka i ovankant och en i underkant. På första varvet plockar du upp en extra maska i början av de båda stickorna. Då har du 24 maskor totalt.

Sticka sedan runt enligt diagrammet och börja med minskningarna på varv 20. Gör minskningarna som på handen tills du har 8 maskor kvar.
Ta av tråden och dra den igenom maskorna för att låsa dom.

Avslutning: Fäst alla trådar. Blöt ner dina vantar, krama ur ordentligt.
Tips: Jag brukar även rulla in mina i frotté handduk och pressa för att få ut så mycket vatten som möjligt.

Forma vantarna till önskad form och storlek. Låt dom ligga plant och torka.

Klicka på diagrammet för större bild

Om du blir sugen på att sticka mina vantar och du finns på sociala medier får du gärna tagga dina vantar med #vantenfuglie #delavantar

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =