Vanten Blankis

Mia Persson, Göteborg

Till utställningen har jag stickat mina vantar i Flamgarn, handfärgat ekologiskt bomullsgarn. Jag tycker att det kan vara bra med bomullsvantar, de blir varma när man mönsterstickar och passar dem som inte tål ull. Jag kallar mina vantar BLANKIS, det är färgställningen som ger mej den associationen. En mörk frusen is mot en ljus vinterhimmel, en dag för långfärdsskridskor.

Strumpstickor: 2,5 och 3
Garn: Flamgarn, ekologiskt bomullsgarn 8/4, ca 60 g 3 olika färgställningar

Lägg upp 46 maskor på stickor nr 2,5, sticka resår 2 aviga, 2 räta fram och tillbaka, randigt enligt diagrammet, ca 10 cm.  Byt till strumpstickor nr 3, öka 1 maska vid var 4:e maska till sammanlagt 56 maskor. Sticka runt, första varvet enfärgat, sedan enligt diagrammet schackrutigt med den ljusa bottenfärgen och de två mörkare färgerna som turas om.

Sticka 9 varv med rutor, sätt 10 maskor som ska bli tummen på en tråd, sticka resten av varvet, ta upp 10 maskor där de fattades och fortsätt med mönsterstickningen ytterligare 10 varv med rutor.

Se till att stickningen är jämt fördelad så att intagningarna kommer rätt, maska av 2 maskor i varje sida vartannat varv, se diagrammet!
Det sista varvet ljusblått, sedan stickas varannan maska ihop till 10 maskor återstår, dra en tråd igenom och avsluta.

Tummen: Sätt tummens 10 maskor på strumpstickor, ta upp 10 maskor med ljusblått garn på andra sidan, sticka runt, mönsterstickning enligt diagrammet ca 7 cm, maska av genom att sticka ihop varannan maska med det ljusblå garnet, dra en tråd igenom maskorna och avsluta. Den andra vanten stickas spegelvänt.

Sy ihop mudden och fäst alla trådar.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − tio =