Vanten Ättestupan

Anna Bauer har stickat vantar med inspirationen från ett 1940-tals mönster på en herrtröja, där mönsterrapporterna hade ett dramatiska och lite strängt utseende.  Om namnet Ättestupan skriver hon:

I Göteborg, där jag bor, finns det på Hisingen ett brant berg som heter Ättestupan. Den historiska sanningshalten i det namnet är, såvitt jag vet, omtvistad, men jag tyckte ändå det kunde vara ett bra namn på en sträng och dramatisk vante.

Anna Bauers vantar

Storlek: dam medium (dam large)
Stickor: strumpstickor nr 2,5 (nr 3)
Garn: Rauma finullsgarn eller liknande tvåtrådigt ullgarn, i två färger, ca 50 gram av varje, och eventuellt en liten mängd i kontrasterande färg.

Lägg upp 64 maskor med kontrastfärgen och fördela maskorna på fyra strumpstickor, och börja sticka korrugerad resår, eller corrugated rib som det heter på engelska, runt på strumpstickor (*2 räta i kontrastfärgen, 2 aviga i bottenfärgen*) Sticka så i 19 varv.
Om man vill kan man här sticka ett varv slätstickning i kontrasterande färg för att visuellt avgränsa resåren från resten av vanten.

Sticka enligt diagram för vanten. När du kommer till varv 22 sätts 13 maskor (markerad med blått) på en separat tråd. Lägg upp 13 maskor i ”tumgreppet”, fortsätt sticka enligt diagram. Minska enligt diagram efter varv 33 eller när vanten når din lillfingertopp. När det är 8 maskor kvar, ta av garnet och dra det igenom kvarvarande maskor.

Tumme: Sätt maskorna på tråden på en sticka och plocka upp 15 maskor i tumgreppet. Fördela maskorna på 3 eller fyra stickor och sticka tummen enligt diagram. Börja minska efter 18 varv eller när tummen når din nagel. När det är 6 maskor kvar, ta av garnet och dra det igenom de kvarvarande maskorna.

Sticka höger vante med tummen på motsatt sida.
Fäst alla trådar och blocka eller pressa vanten försiktigt.

Anna Bauers vantdiagram

Om du lägger upp dina nya vantar på sociala medier taggar gärna #vantenättestupan och såklart #delavantar /Anna Bauer 2017.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 9 =