Mönstra, Sticka, Dela – Vantar

Av Karin Gradin, Luleå

Karin har inspirerats av själva beskrivning till #delavantar som fanns att ladda ner här på sidan i samband med uppropet till utställningen. Mönstret till vanten är framtaget med hjälp av websidan Stitch Fiddle, www.stitchfiddle.com. 

Damstorlek, medium
Strumpstickor: nr 2,5
Garn: 2-trådigt ullgarn, vantarna på bilden är stickade med lite olika sorters restgarn. Lägg upp 60 maskor och fördela på fyra stickor.

Mudden: Sticka rundstickning, 2 räta 2 aviga i 19 varv med vitt garn . Därefter stickas ett rätt varv med samma garn.

Vanten: Mönstersticka efter diagrammet nedan i 29 varv. (Diagrammet visar inte muddvarven – börja därför nu att sticka ifrån dia- grammets nedre högra hörn, detta gäller både för vänster och höger vante).
På nästa varv förbereds för tumhålet: Höger hand (högra markeringen): Sticka 3 m. Sticka 11 m med en lös/separat tråd, ytta tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka dem enligt ditt mönsterdiagram.

(Vänster hand – sticka in den lösa tråden vid den vänstra markeringen).
Sticka efter mönsterdiagrammet i ytterligare 29 varv. Därefter börjar minskningarna.
Minska maskantalet med fyra maskor per varv, enligt diagrammet: Sticka ett och tre påbörjas med 1 överdragshoptagning (öhpt), Lyft 1 m från vänster sticka som om den skulle stickas rät, sticka 1 rm, dra den lyfta maskan över den stickade mas- kan. Därefter stickas räta maskor. Sticka 2 och 4, rm tills två m återstår, sticka 2 m tillsammans.
Dra en tråd genom de sista 8 maskorna och fäst.

Tummen: Lossa tumtråden, plocka upp 12 m på var sida om tumhålet och fördela på fyra stickor = 24m. På första varvet plockar du sedan upp två maskor på var sida av tumhålet = 28 maskor. Sticka enligt diagrammet, och gör minskningar på samma sätt som för handen.

Fäst alla trådar och tvätta arbetet försiktigt i ljummet vatten. Låt torka plant.

Flerfärgsstickning: Eftersom du stickar med era färger samtidigt är det viktigt att sträcka det otterande garnet på baksidan lagom mycket, inte för hårt och inte för löst.
Du kommer att få långa otteringar på baksidan och måste därför binda dem emellanåt genom att sno garnerna runt var- andra. Ibland är det dock klokare att klippa av garnet och fästa det eller att låta några av färgerna att följa med varvet runt medan andra lämnas lösa, för att plockas upp nästa varv. För den rosa tråden, som bara används i en rosa lodrät rad, är det möjligt att sticka maskan, sticka 2 eller tre vita maskor, sno trådarna runt varandra och låta den rosa tråden vila ett varv. Två-tre maskor innan den rosa raden plockas det rosa garnet upp igen för att snos runt det vita garnet, följa med, stickas för att sedan snos en gång till runt det vita garnet efter två vita maskor. 

Ladda ner beskrivningen som PDF

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + tio =