Klippans centrum

Av Sophie Elsässer, Lund

I slutet av december 2017 besökte jag Klippans centrum. Jag hade två mål med resan, det ena var att se utställningen ”Klippanpopen 40 år”, det andra att besöka Klippans yllefabriks butik. Jag fick med mig några garnnystan hem, och väl hemma fick jag senare samma dag inspiration till dessa vantar. Grått skulle vara huvudfärgen, och jag ville ha prickiga ränder i olika färger med varannan rad gul-orange-röd, varannan grön-blå. När jag börjat sticka kunde jag se att en del färger inte fungerade alls ihop med bottengarnet – de ”åts” upp av den gråa färgen. Så, efter att ha prövat olika kombinationer med tillräckligt kulörstarka färger blev det till slut åtta mönsterfärger.

Lite mer om vantarna
Vantens ”resår” är stickad i rätstickning. Mönstret på vanten är stickat med lyfta
maskor. Jag valde att sticka fram och tillbaka på en rundsticka, och sydde sedan ihop kanten från rätsidan för att få sömmen så osynlig som möjligt. Tummen är dock stickad runt, vilket förstås också går att göra med resten av vanten.

Alla ökningar av maskantalet har gjorts med bottengarnet och genom att garnbågen mellan 2 maskor plockats upp och vridits (då blir det inga hål).

Tummen är placerad mitt på vanten, vilket gör att vanten passar både vänster och höger hand – man stickar alltså två likadana vantar.

Till vantarna har jag använt: Bottenfärg – Klippans 2-trådiga ullgarn, Mönsterfärger – Klippans 2-trådiga ullgarn, Kampes 2-trådiga ullgarn och restgarn i liknande kvaliteter.

Det blev många trådändar som behövde fästas – jag valde att när varje mönsterfärg var stickad klippa av garnet med en ca 10 cm lång ände och sätta fast  nästa mönsterfärg med en sk vävknut. Efteråt klippte jag ner garnändarna till ca 1 cm (efter att ha kollat att de verkligen satt fast).

Och så här stickas vantarna
Resår: Lägg upp 48 maskor på sticka 2,5. Sticka rätstickning i 4 cm.

Prickmönster: Byt till sticka 3,0. Sticka enligt mönster, öka 8 maskor jämnt under första varvet = 56 maskor. OBS! att 1 maska på varje sida är kantmaska – stickas vanten runt så blir maskantalet istället 46 på resåren och därefter 54.

Sticka 2 cm, börja därefter med tumkilen. Markera mitten av maskantalet med en markör. Sticka till maskan före, sätt en ny markör, öka 1 maska, sticka 1 maska. Gör spegelvänt på andra sidan: 1 maska, och öka 1 maska, sätt en ny markör (efter första varvet ska det då vara: markör, ökad maska, stickad maskad, markör, stickad maska, ökad maska, markör). Fortsätt öka för tumkilen innanför de yttre markörerna vart fjärde varv, dvs på det räta varvet med bottenfärgen, tills hela vanten är ca 13 cm.

På nästa varv stickas fram till första markören. Tummens maskor läggs över på en hjälptråd. Lägg upp 2 maskor och fortsätt sedan på andra sidan av tumhålet. Sticka därefter mönstret som tidigare tills vanten är ca 23 cm.

Sticka ihop 2 m i varje sida (alltså både vantens fram- och baksida) vartannat varv, alltså första varvet med bottenfärg och första med mönsterfärg, men hoppa över kantmaskorna . När vanten är ca 26 cm sticka ihop 2 m två gånger i varje sida. När det bara är ett par maskor kvar, ta av tråden och dra igenom de resterande maskorna.

Tummen: För över maskorna från hjälptråden på strumpstickor eller rundsticka och plocka upp 4 maskor – 2 i de som lades upp tidigare vid tumhålet och 1 på var sida om de 2. Det ska bli 24 maskor, så plocka ev upp fler eller minska vb. Fördela maskorna så att stickningen påbörjas mitt i de tidigare upplockade 2 maskorna vid tumhålet. Fortsätt sticka enligt prickmönstret. När tummen mäter ca 6 cm, sticka ihop 2 maskor i varje sida (fram- och baksida), vartannat varv 2 gånger. Därefter stickas resterande maskor ihop 2 och 2 tills det finns en handfull kvar, ta då av tråden och dra igenom maskorna.

Fäst vid behov garnändarna ytterligare och klipp ner till ca 1 cm. Sy ihop vantarna, fukta och spänn upp, så blir stickningen jämnare och sömmen mindre synlig.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − elva =