Heja vantar

Av Lilian Irisdotter, Piteå

2 tr ullgarn, 3mm strumpstickor.

Lägg upp 60 m (grått)

Sticka rätstickning i 5v.

På nästa v fördelas maskorna på 4 stickor. Sticka ytterligare 1 v  och därefter stickas mönster.

När 4 mönsterrader är stickade byt bottenfärg på garnet (vitt), sticka ytterligare 5 mönsterrader.

Nu förbereds för vänster tumme. Sticka första stickan, sticka 1m från sticka nr 2, sticka in ett bomullsgarn över 12 m, sätt tillbaka maskorna på sticka 2 och fortsätt sticka mönsterrader 7 ggr till, eller mät så det passar handen.

Maska av genom att på första och tredje sticka 1 m, sticka 2 tillsammans i bakre maskbågen. På  andra  och fjärde stickan, stickas till det är 3 m kvar, sticka 2 tills, 1m. Avmaska till det är 3 kvar på varje sticka, tag av garnet och drag igenom garnet.

Tumme: peta bort bomullsgarnet och plocka upp maskorna på 4 stickor. Tag upp en extra m i början av första och tredje stickan och slutet av andrachansen fjärde stickan. Mönstret passar på 24m (kanske du måste sticka ihop någon m i kanten.) Viktigt ändå att plocka upp dessa extra maskor för att slippa hål. Sticka 4 mönsterrader eller så långt det behövs. Maska av i början av 1:a och 3:e och slutet av 2:a och 4:e stickan. När det är 3 m kvar på alla stickor, tag av garnet och drag igenom garnet.

Tvätt. Jag tycker att man ska tvätta vantarna, då ”gifter sig” maskorna med varandra.

Vattnet ska vara så varmt som händerna tål, använd ulltvättmedel och lägg ner vantarna. Låt de ligga i det varma vattnet några minuter. Gnugga dem och tag upp och krama ur dem. Spola upp kallt vatten. Lägg ner vantarna. Krama dem i det kalla vattnet. Upprepa proceduren och chocka vantarna med varmt och kallt vatten. Krama ur den och lägg dem i en frottehandduk och pressa ur allt vatten. Lägg dem plant att torka.

Klicka på diagrammen för större bild

Ladda ner beskrivning som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 2 =