Evas Snuttgarnsvante

Eva Jansson i Stjärnsund har gjort vantar med ett syfte att ta tillvara små garnrester. 

Material: restgarn – vitt garn och en massa snuttar från en garnboll som ett av mina barn gjort. Minns ej om bollen föll isär eller om det inte fanns intresse från barnet längre.
Strumpstickor: nr 2½.

Snuttgarns-användandet har gått till så att jag lagt till snuttarna till det vita garnet. Det har alltså blivit dubbel tråd där. När jag börjat med en snutt har den själv fått vara dubbellagd cirka 2 – 3 maskor, för att få ordentligt fäste. Men första maskan med snutten blir det ej. När snutten är slut blir den bara instoppad på avigan /insidan av vanten. 

Lägg upp 52 maskor med det vita garnet (13 maskor per sticka). Det vita garnet är ” botten färg /garn ” och löper med genom hela vanten.

Sticka:
3 varv avigt med en snuttgarnsfärg.
2 varv rätt med en annan snuttgarns färg.
3 varv avigt med en annan snuttgarnsfärg.
11 varv rätt, dvs slätstickning med flera snuttgarns färger. Byt hela tiden.
3 varv avigt med en snuttgarnsfärg.

1 varv rätt med 2 trådar vitt garn (dubbel tråd för att det skulle bli lika tjockt som det andra) med minskning. 4 gånger 2 maskor tillsammans per sticka. Dvs: 2 rm, 2m ihop, 2m  ihop, 1m rät , 2m ihop, 2m  ihop, 2m räta.

1 varv rätt med 2 trådar vitt, med minskning: 2 första och 2 sista maskor på varje sticka stickas ihop.

9 varv resår med 2 trådar vitt. Resåren: 1 avig, 1 rät.

2 varv rätt(slätstickning) med utökning med 1 maska i början och slutet på varje sticka. Du har nu 44 maskor.

Sätt 23 maskor på en sticka. Handryggs/framsidestickan. 10 maskor på tumsidestickan och 11 maskor på andra handflateside stickan.

4 varv rätt, slätstickning med flera snuttgarns färger. Dvs en tråd vitt och snuttgarn.

Denna slätstickning med flera snuttgarns färger fortsätter hela tiden framöver.

Nästa varv börjar ökningen för tum-kilen. 1 maska från kanten på den sidan tummen ska vara. Utöka med 2 maskor vart 4:e varv. Utökningen sker med omslag på var sida om tum-kilens mittmaska. När tum-kilen har 13 maskor sticka 2 varv sen sätts de 13 maskorna på säkerhetsnålar (eller tråd eller annat) och lägg upp 9 maskor i tumgreppet.

33 varv slätstickning.

Ta ihop vanten upptill genom att sticka ihop de 2 näst första och 2 näst sista maskorna i varje kant på båda sidor. När 17 maskor återstår sticka även ihop de 2 mittersta på handflate sidan. Nästa varv ingen ihoptagning på handryggsidan. När 10 maskor återstår, tar du av garnet och drar igenom. Fäst trådar men inte de snuttar som sticker ut på insidan.

Tumme: Sätt de 13 maskorna från säkerhetsnålarna på 1 sticka. Ta upp 11 maskor i tumgreppet. Sticka 2 varv snuttgrans slätstickning. På 3:e varvet stickas de 2 första maskorna och de 2 sista maskorna ihop på framside stickan.  11 maskor kvar där. Sticka 18 varv. Tag ihop tummen upptill. Sticka ihop de 2 näst första och de 2 näst sista maskorna i varje kant. (båda sidor) När 8 maskor återstår ta av garnet och drag igenom maskorna. (OBS! De sist intagningarna inte lika på stickorna.)

Beskrivning av Eva Jansson

Ladda ner beskrivningen som PDF

 

     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =