Eva Lottas vantar

Storlek: dam, bredd ca 10,5 cm
Garn: Rauma Finull
Garnåtgång: 50 g vitt (bfg), 50 g mörkt brunt (mfg 1) och rester av grönt ca 10g Stickor: strumpstickor nr 2 1⁄2
Masktäthet: 30 m och 36 v = 10 cm med stickor nr 2 1⁄2

mfg = mönsterfärg
bfg = bottenfärg

Höger vante: Lägg upp 60 m med bfg och mfg. Sno garnerna så varannan maska blir av de båda färgerna. Sticka fläta så här, båda garnerna är på rätsidan. Varv 1: stickas avigt, varannan maska, med ljus på ljus och mörk på mörk maska. Vid färgbyte snos garnerna på rätsidan över varandra hela varvet. Varv 2: sticka lika som varv 1 men nu snos garnerna under varandra i stället. Efter flätan stickas mönster med grönt och vitt. Diagrammets 20 m upprepas 3 ggr. På varv 16 minskas 4 m. När diagrammet är klart stickas ett varv med varannan maska bfg och mfg. Sticka flätans två varv. Sticka 1 v med bfg.

Sticka efter diagrammet. Försök passa M-markeringen rakt över varandra, vilket innebär att några maskor måste flyttas för att börja varvet och mönstret. Första ökningen för tumkilen: sticka tumkilens första maska med mfg, gör ett omslag med bfg, sticka en maska med bfg, ett omslag med bfg, en maska mfg. På nästa varv stickas omslaget vridet för att undvika hål. Fortsätt att sticka efter diagrammet och öka för tummen som ovan.

När alla ökningar är gjorda sticka till markeringen för tumtråden. Sätt tummens 15 maskor på en tråd och lägg upp 11 nya m. Nu är det 64 m.

Sticka till minskningarna börjar. Minska så här: i början av stickan 2 m tills i bakre maskbågen, i slutet av en sticka: 2 m rätt tillsammans. Minska till 8 m återstår. Ta av garnet och dra igenom m.

Tumme: Ta trådens 15 m och plocka upp 13 m bakom tummen = 28 m. Sticka enl diagrammet och minska på samma sätt som vanttoppen.

Vänster vante stickas spegelvänt. Tumkilen flyttas till den inramade rutan. Fäst alla trådar. Tvätta vantarna i ljummet vatten, lägg plant och låt torka.

Modell och beskrivning: Eva-Lotta Staffas 2017

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =