Dubbelvantar för frusna

Av Elisabeth Hamfelt, Klippan

Två par vantar som kan kombineras för olika grader av kyla och frusenhet. Halvvantarna kan användas inomhus eller i kombination med helvantarna utomhus. Halvvanten blir extra varm och smal av att den stickas i två färger i ränder. Helvanten är större och har en rymligare tumme. Antingen kan man ha mudden vänd inåt eller utdragen ned över halvvantens skaft. Behöver man mer fingerfärdighet tar man av helvanten men har fortfarande värme av halvvanten.

Halvvante, långrandig i svart och ljusgrått

Strumpstickor nr 3
Garn: Svart 50 gr, ljusgrått 50 gr, rött garnrest.
Mått: Längd 28 cm. Bredd 8,5 cm.

Lägg upp 65 maskor med det svarta garnet och fördela på 4 stickor.

Sticka 3 varv aviga maskor.

Sticka därefter 3 räta maskor med svart garn och 2 aviga maskor med ljusgrått garn osv, varvet ut. Fortsätt så till mudden är 10 cm i sin helhet (inklusive de första aviga varven).

Sticka 3 varv räta maskor med svart garn. (Men klipp inte av det ljusgrå.) Fortsätt med att sticka 3 räta maskor med svart garn och 2 räta maskor med ljusgrått garn osv varvet ut. (De svarta räta makorna ska fortsätta ovanför de svarta räta maskorna på mudden och de räta ljusgrå maskorna ska fortsätta ovanför de aviga ljusgrå maskorna i mudden.) Fortsätt så till hela stickningen är 20 cm.

Gör ett tum-hål: På högervanten i början på varvet och på vänstervanten 13 maskor före slutet av varvet. Sätt 13 maskor på en stor säkerhetsnål. Lägg upp 13 nya maskor med garnerna: 3 svarta, 2 vita, 3 svarta, 2 vita, 3 svarta. Fortsätt därefter att sticka runt som tidigare.

När stickningen är 26,5 cm byt till rött garn och sticka hårt (eller byt till stickor 2,5) 1 varv räta maskor och därefter 4 varv aviga maskor. Maska av med aviga maskor, hårt så att kanten inte blir för vid.

Tumme: Sätt de 13 maskorna på säkerhetsnålen fördelade på två stickor. Börja sticka längst till höger: 3 räta maskor med svart garn och 2 räta maskor med ljusgrått garn. När maskorna tar slut använd en virknål och plocka upp nya maskor: 2 räta maskor med ljusgrått garn på tvären, och fortsätt på tummens insida med 3 räta maskor med svart garn, 2 räta maskor med ljusgrått garn. Avsluta tummen med 2 räta maskor ljusgrått garn på tvären. Fördela maskorna på 4 stickor och fortsätt sticka 3 räta maskor med svart gran och 2 räta maskor med ljusgrått gran, så att ränderna fortsätter ut i tummen. När tummen är 3 cm lång byt till rött garn och sticka hårt 1 varv räta maskor och därefter 1 varv aviga maskor. Maska av med aviga maskor, hårt så att kanten inte glappar.

Fäst alla trådar.

Helvante i beige med enstaka tvärränder i rött och svart

Strumpstickor nr 3
Garn: Beige 100 gr, svarta & röda garnrester.
Mått: Längd 30 cm. Bredd 11 cm.
Stickfasthet: 27 maskor = 10 cm. 10 varv = 2,5 cm.

Lägg upp 60 maskor med beige garn på stickor nr 3. Fördela på de 4 stickorna och sticka 3 varv aviga maskor.

Sticka därefter enkel mosstickning: 1 rät maska, 1 avig maska, 1 rät maska, 1 avig  maska osv varvet ut. På varv två stickas en avig maska över den räta på förra varvet och en rät maska över den aviga på förra varvet. Fortsätt att varva räta och aviga maskor så att det alltid är en rät maska över den aviga och tvärt om.

När stickningen mäter 4 cm (18 varv mosstickning) sticka 1 varv räta maskor och 3 varv aviga maskor. Fortsätt därefter att sticka räta maskor i 10 varv.

Nu stickas den första mönsterranden som kommer upprepas 6 gånger med 10 varv räta maskor i beige garn mellan. Knyt fast det röda garnet och börja sticka mönstret.

Mönsterstickaning i 6 varv:
Varv 1: sticka 1 rät maska med rött garn; lyft av nästa maska (=sticka ej utan lyft av bakifrån, så som man stickar en avig maska) – upprepa detta varvet ut.
Varv 2: sticka 1 avig maska med rött garn; lyft av nästa maska (på samma sätt som varv 1), upprepa varvet ut.
Varv 3: Knyt fast det svarta garnet. Lyft av den första maskan (maska i rött garn, lyfts av på samma sätt som varv 1), sticka med svart garn en rät maska – upprepa varvet ut.
Varv 4: Lyft av den förtas maskan (maska i rött garn, lyfts av på samma sätt som varv 1), sticka med svart garn en avig maska – upprepa varvet ut.
Varv 5: stickas som varv 1.
Varv 6: stickas som varv 2.

Tum-hålet görs efter den tredje mönsterranden + 1 varv räta maskor i beige garn.

På vänstervanten görs tumhålet med den andra stickans maskor och på högervanten med den tredje stickans maskor.

Sätt 16 maskor på en stor säkerhetsnål och lägg med beige garn upp 16 nya maskor. Fortsätt därefter sticka som tidigare.

Efter den 5:e mönsterranden stickas mossstickning (se mudden) i 14 varv med beige garn. Börja därefter minskningen men fortsätt med mosstickningen:

Sticka 1: sticka 2 m tillsammans i bakre maskbågen, sticka resterande maskor på stickan.

Sticka 2: sticka tills två maskor återstår, sticka 2 maskor tillsammans.

Sticka 3: stickas som sticka 1.

Sticka 4: stickas som sticka 2.

Tumme: Sätt de 16 maskorna på säkerhetsnålen fördelade på två stickor. När maskorna tar slut använd en virknål och plocka upp nya maskor: 2 maskor på tvären + 16 maskor i de ny-upplagda maskorna + 2 maskor på tvären. Totalt ska det finnas 36 maskor som fördelas med 9 maskor/sticka. Fortsätt sticka räta maskor med beige garn tills tummen mäter 5 cm (16 varv). Minska tumtoppen på samma sätt som den stora toppen (se ovan)

Fäst alla trådar.

 

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + nitton =