Carmell Confetti

Av Malin Goldman Tsubarah, Malmö

Mönstret är ett klassiskt rombmönster med stora variations möjligheter och valt utifrån att det inte ska bli mer än 3 maskor mellan färgbytena – vilket innebär så lite garntrådar på baksidan som möjligt. Helt enkelt ett mönster jag själv skulle välja för att det både är vackert, ganska okomplicerat och roligt att sticka. Mönstret stickas likadant på ovan och undersida runtom – i dom färger du själv väljer. Man kan sticka dom med en grundfärg och en kontrast färg eller flera olika.

Garn:  Rauma finullgarn
Stickor: 2,5mm + 3,5 mm

Lägg upp 60 m på strumpstickor 2,5 mm och sticka ett varv rätt, ett varv avigt och ett varv rätt med samma färg som du vill använda till kontrastfärg på dina muddar.

Fortsätt sedan med mönster A i 25 v eller så lång eller kort som du vill ha mudden.

Byt till stickor 3,5 mm och sticka handen enligt mönster B i ca 22-23 v.

Förbered tummen genom att sticka tumhålets 11 m så här. Höger hand: sticka 3 m (på första stickan) fortsätt sedan att sticka in en avvikande tråd över de nästa 11 m. Skjut sedan tillbaks de stickade 11 m till vänster och fortsätt sticka mönstret över dessa.

Vänster hand: sticka 16 m (över sticka 1 och 2) och sticka sedan in en avvikande tråd över de nästa 11 m. Fortsätt sedan på samma sätt som för höger hand.

När du stickat så långt upp på vanten att du når sista leden på långfingret börjar du maska av. Byt samtidigt till mönster C. Sticka första maskan på sticka 1. Sticka ihop de nästa två maskorna åt vänster. Sticka tills de finns tre maskor kvar på sticka 2. Sticka ihop de två nästa maskorna åt höger. Sticka sista maskan på stickan. Upprepa på sticka 3 och 4.

Fortsätt dessa minskningar varje varv tills det finns totalt 24 m kvar på stickorna. Avmaska alla maskor genom att sy ihop med kitchener stitch.

Tummen: plocka försiktigt bort den instickade tråden och plocka upp 11 maskor på var sida om tråden (=22 m). Plocka upp 2 m extra i var sida om dessa 11 maskor (=26 m) på första varvet och sticka sedan tummen enligt mönster C. När tummen når precis upp till tumkanten avmaskas 2 m i början på sticka 1 och 3 och i slutet på sticka 2 och 4. När det finns totalt 10 m kvar på stickorna dras en tråd igenom alla maskorna samtidigt.

Sticka den andra vanten. Fäst trådarna och blocka försiktigt! Klart.

Klicka på diagrammet för större bild.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tolv =