Blåbärsskymning

Elisabeth Karlsson i Örebro skapade mönstret till dessa vantarna för några år sedan men stickade inte färdigt dem förrän i år. De är anpassade efter en vuxen men liten och smal hand.

Jag har fått överta lådor med växtfärgade garner efter min mamma, gammalt klassiskt svenskt 2-trådigt ullgarn. Några ofärgade härvor har kvar en liten silverlapp som det står Kilafors på, en firma som väl inte finns kvar längre. Detta lite stickiga garn har, till skillnad från dagens många superwashbehandlade garner, kvar ullens alla goda egenskaper och passar perfekt till just vantar. De blir varma och hållbara, tovar ihop sig lite och formar sig efter handen efter användning.

De växtfärgade nyanserna är lite annorlunda att jobba med än den syntetiska färgskala vi idag är vana vid. Dessa grön-gul-rosa-bruna nyanser kan vara lite svåra att kombinera, då de ofta ligger i ungefär samma kontrastskala. Men när man får till en bra kombination blir det otroligt livfullt och vackert. I just denna vante sökte jag lite starkare kontraster, där kombinationen brunt och blått var grunden, en stillsam men vacker kombination jag gått och grunnat ett tag, som för tankarna till en sensommarkväll i blåbärsskogen. I dessa vantar är det bara den gröna nyansen som är växtfärgad, medan det vita och det bruna är naturlig ullfärg, samt den blå färgen är modernt syntetfärgat garn från Sandnes (Tove).

Stickor: 3 mm (ev 2,5 mm till varv 2 i den liggande flätan, då den lätt blir lite lös)
Garn: 2.trådigt ullgarn, exempelvis Sandnes TOVE

Liggande fläta:
Varv 1: rm i samma färg som flätan.
Varv 2: sticka 2 m i 1 m (först i främre, sedan bakre maskbågen), lyft 1 m (den senast stickade m) till vänster sticka, *sticka 1 m i bakre maskbågen på andra maskan, sticka 1 m i den första maskan (den flyttade), lyft tillbaka den senast stickade maskan till vänster sticka * Upprepa * * varvet ut. På nästa varv minska en m då en maska ökades i flätvarvet.

Alternativt byts flätan ut mot en eller två varv aviga maskor.

Klicka på diagrammet för större bild.

Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + åtta =