Allmogevantarna

Elisabeth Bjurkell, Skövde

Det som gav mig inspiration till Allmogevantarna var åkdynan Krönta Lejon. Jag broderade den för några år sedan och den hänger som en bonad i min trappa här hemma. Det var när jag gick förbi den en dag som jag fick idén att hitta på något liknande mönster till ett par vantar.

Storlek: 10 cm bred och 24 cm lång
Masktäthet: 37 maskor/10 cm.
Strumpsticko: r nr 2.
Garn: Drops Flora 1 nystan bottenfärg svart och restgarner av rött, vitt, grönt, gult, orangegult, ljusblått och mellanblått. Total garnåtgång till vantarna ca 70g.

 

Lägg på dubbla stickor upp 70 maskor med rött garn och slut till en ring.

Sticka: 1 avigt varv, 1 rätt varv, 1 avigt varv, 1 rätt varv, 1 avigt varv och 1 rätt varv. Öka på sista varvet 1 maska på varje sticka = 74 maskor som fördelas 18+19+18+19 m på stickorna.

Följ sedan diagrammet. Det är samma mönster på både fram och baksida av vanten med undantag av toppen mellan avmaskningarna.
Sno garntrådarna om varandra på baksidan så att det inte blir för långa hankar.
Vid tummarkeringen på diagrammet stickas de sista 15 maskorna på 2:a stickan på vänster vante och de första 15 maskorna på 3:e stickan på höger vante med en garntråd i avvikande färg (gärna bomullsgarn). Sätt sedan tillbaka maskorna på stickan och sticka mönster enligt diagrammet.
När mönstret med gubbar och gummor är stickat brodera små stygn med svart och rött garn till ögon och mun. Det är lättare att komma åt nu innan vanten är färdigstickad.

Fortsätt och sticka avmaskningen. På 1:a och 3:e stickorna: sticka 1 maska och sticka ihop två maskor i bakre maskbågen. På 2:a och 4:e stickorna: sticka tills 3 maskor återstår, sticka ihop 2 maskor och sticka 1 maska.

När endast 7 maskor återstår på fram- och baksida av vanten ta av garnet och dra det igenom de 14 maskorna och dra åt.

På tummsidan av vanten stickas eget monogram och årtal om så önskas istället för blomma mellan avmaskningarna.

Tummen: Dra ur den avvikande garntråden och fördela maskorna på fyra stickor. Plocka upp två maskor i var sida = 34 maskor fördelade 9+8+9+8.
Följ diagrammet tills 5 maskor återstår på fram och baksida av tummen. Ta av garnet och dra det igen de 10 maskorna.

Fäst alla garnändar. Gör en snodd av svart garn och en tofs av alla färger och fäst på vanten (motsatt kantsida mot tummen) i höjd med första röda randen.

Klicka på bilden för att få upp ett större diagram.

Diagrammet: tom ruta = svart bottenfärg.
ruta med svart X = vitt garn
övriga rutor är markerade med respektive färg.

Bild, vantar och beskrivning av Elisabeth Bjurkell
Ladda ner beskrivningen som PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − ett =